O nama


Grad Gospić vođen željom da očuva lik i djelo Nikole Tesle  povodom  150 godina rođenja Nikole Tesle 10. srpnja u Smiljanu je svečano otvorio Memorijalni centar „Nikola Tesla“ 2006. godine.

Memorijalni centar svečano su otvorili predsjednik Republike Hrvatske , predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Sabora Republike Hrvatske a također su prisustvovali  mnogi strani državnici.

spomenik Memorijalni centar Nikola Tesla se sastoji od prije postojećih i novo sagrađenih objekata. Prije postojeći objekti su: Rodna kuća Nikole Tesle, crkva sv. apostola Petra i Pavla, gospodarski objekt (štala) kameni spomenici i klupa arhitrekta Zdenka Kolacija.

Novo sagrađeni objekti su:  trijem, ispitna stanica. multimedija centar s pripadajućim igralištem za djecu, spomenik Nikoli Tesli autora Mile Blaževića, vanjski auditorij, teslina turbina i most ili platforma.

Multimedijalni postav je postavljen u Teslinu rodnu kuću a to je bio prvi takav projekat odnosno pristup u prikazu života jednog znanstvenika u Republici Hrvatskoj. Prizemlje je posvećeno povijesnom pregledu Teslina života, gdje je na kronološki i pregledan način posjetiteljima dana lenta njegova života u odnosu na istovremene svjetske događaje, fotografijama, pisanim dokumentima, citatima iz Tesline autobiografije “ Moji pronalasci“ a sve je popraćeno zvučnom kulisom i video projekcijom koja nas vraća u Teslino djetinjstvo. Tavanski  prostor Tesline kuće  posvećen je Teslinim izumima također popraćem video projekcijama i zvučnom kulisom koje nam daju osjećaj da se nalazimo u Teslinom laboratoriju. 

Na ulasku u Rodnu kuću postavljno je kameno obiljžje mjesta gdje je Nikola Tesla bio, negdje se školovao, bio u posjeti,  imao laboratorije, radio i slično. To je sve navedeno sa smjerokazima gdje se ta mjesta nalaze u odnosu na Teslinu kuću i udaljenostima u kilometrima zračne linije.

 

U prvoj prostoriji Tesline kuće mogu se vidjeti najstarije fotografije kuće i okućnice iz 1904. godine a započinje lenta vremena koja prati život i djelo Nikole Tesle; Od dolaska obitelji Tesla u Smiljan 1852.g. pa do rođenja 10.srpnja 1856.g. školovanja u Smiljanu, Gospiću,Karlovcu.

P1010063U drugoj prostoriji  lenta se nastavlja i opisuje Teslino školovanje u Grazu  odlazak u Ameriku partnerstvo s Edisonom, Westinghouseom a u toj se prostoriji nalaze i „ladice“ koje opisuje Nikolu kao osobu odnosno nalaze se vizije, opsesije, prijateljstva. Ladice govore o Nikoli kao osobi od čudaka do genijalca, nije se volio rukovati s ljudima, bojao se zaraze, kosu drugih ljudi bi dirao samo pod prijetnjom revolvera, osam stranih jezika je savršeno govorio,  predvidio probleme s parkiranjima, predvidio internet prije 100 godina, prijateljstva s Albertom  Einsteinom, Wilhelm Conrad Roetgenom , lordom Kelvinom, Markom Twainom, Ivanom Meštrovićem i slično.

U trećoj prostoriji lenta se nastavlja sve do smrti Nikole Tesle 07. siječnja 1943.g. U istoj se nalaze računala o omogućuju besplatan pristup internetu posjetiteljima,  biblioteka sa knjigama o Tesli a posjetitelji mogu poslušati i izvorni govor gradonačelnika New Yorka Fiorello Henrya la Guardie koji je išao na radiu nakon Tesline smrti 10. siječnja 1943.g. a govori o Tesli kao osobi koji je zadužio cijeli svijet a umro kao sirotinja.

Na tavanskom djelu nalaze se funkcionalni Teslini izumi kao što su indukcioni elektro motor, okretno magnetsko polje poznatije pod nazivom „Kolumbovo jaje“, Teslin transformator, IMG_0035a Teslina turbina i može se vidjeti zoran prikaz razlike Edisonove istosmjerne i Tesline izmjenične struje u prenošenju na udaljenosti. Također se nalazi popis Teslinih patenata u Americi a i slike nekih u podu tavana kuće gdje se može vidjeti vizja okretnog magnetskog polja što je Tesla nacrtao u pijesku u Budimpešti a to je osnova rada indukcionih el. motora.

pb110079 Na potoku Vagancu smještena je Teslina turbina kao vodenica  koja se sastoji od niza paralelnih diskova ili lamela a trenje vode bi je pokretalo.

Ispitna stanica je kopija Teslinog laboratorija iz Colorado springsa umanjena deset puta vanjskim izgledom a u njoj vršimo demonstracije s Teslinim transformatorom koji stvara milijun volti gdje posjetitelji drže neonske lampe u ruci bez kabla ili žice a kad je uključen transformator one im svijetle u ruci, nešto kao jedan od pokušaja Nikole Tesle bežičnog prijenosa energije.

Multimedia centar sadrži suvenirnicu, multimedijanu dvoranu u kojoj posjetitelji mogu pogledati dokumentarni film o Tesli. Dječje igralište je također zanimljivo uređeno pa podsjeća na neke Tesline izume.

Cijeli Memorijalni centar „Nikola Tesla“ se rasprostinje na površini od 13000 kvadratnih metara